Rauter

Prevectron03 78 121 40

http://www.rauter.si/images/fb.png

Domov
O podjetju
Zaupanje v strelovod
Strelovod Prevectron 3
Prenapetostna zaščita
Klasični strelovod
Otroški kotiček
Partnerji
Piškotki
Aktualno
Strelovod Prevectron 3
Reference
Certifikati
Prenapetostna zaščita
Vizitka

   03 7812 140
 Ta e-pošta je zaščitena, za pregled morate imeti vključen Javascript

   ...želite več informacij?

Zaščita pred udarom strele

Strele vsako leto naredijo ogromno škode. Zaradi električne prenapetosti so najbolj na udaru občutljivi sodobni elektronski aparati, predvsem računalniki in televizorji, a tu dobri stari strelovod sam ne more preprečiti škode. Za popolno zaščito hiše pred udarom strele in za preprečitev škode je potreben obsežen zunanji in notranji sistem zaščite.

Več kot 200 let je že minilo, odkar je Benjamin Franklin na svoji hiši v Philadelphiji namestil prvi ozemljeni strelovod. Od tega revolucionarnega dejanja je tehnika napredovala in z njo tudi varovanje pred udarom strele. Medtem ko so desetletja urejali in dopolnjevali predvsem zunanje varovanje, se je težišče varovanja v zadnjih letih preneslo v notranjost hiše.

Vzrok je preprost. Tudi če strela udari v drevo, ki je od naše hiše oddaljeno en kilometer, so zaradi prenapetosti, ki prodre v hišo po vseh možnih poteh, in zaradi elektromagnetnih polj v nevarnosti vse elektronske naprave v hiši, od krmiljenja centralne kurjave, stereo naprave do telefonskega aparata. Zato je poleg strelovoda na strehi priporočljivo namestiti celoten varovalni sistem, ki bo preprečil škodo, ki bi nastala zaradi prenapetosti. Slišati je zapleteno, vendar je preprosto. Celoten sistem varovanja pred udarom strele je mogoče na enodružinsko hišo namestiti v enem dnevu. Ker je škoda, ki jo naredi strela, običajno velika, je delo smiselno prepustiti ljudem, ki se na to spoznajo, torej strokovnjakom za varovalne sisteme.

Sistem za zaščito pred udarom strele je sestavljen iz zunanje zaščite z napravo za lovljenje strele (strelovodom), sistema za odvajanje napetosti, naprave za ozemljitev ter iz notranje zaščite z napravami za varovanje aparatov.

Zunanja zaščita

Zunanja zaščita prestreže tok strele na strehi in ga usmeri v zemljo, kar ni malenkost, če pomislimo, da teče v streli tok z močjo več kot 100.000 amperov pri temperaturi do 30.000 stopinj Celzija. Naprava deluje po načelu Faradayeve kletke: električni tok teče samo po zunanji površini kovinske kletke, v notranjosti pa električno polje ne nastane.

Vodi zunanje zaščite so lahko narejeni iz bakra ali, če so na hiši pocinkani žlebovi, iz cenejše aluminijeve zlitine. Legure iz plemenitega jekla so odlične, vendar nekajkrat dražje od bakrene različice. Mreža na strehi deluje kot velikanska Faradayeva kletka. Konice na slemenu in druge lovilne naprave »ujamejo« strelo in pošljejo njeno energijo prek povezovalnih elementov po najkrajši poti v napravo za ozemljitev, ta pa tok strele odvede v zemljo.

V sistem zunanjega varovanja lahko vključimo tudi vse kovinske dele strehe, na primer žlebove. Če mislimo na sistem zaščite pred strelo že med gradnjo, lahko večino delov vgradimo v stene in jih »skrijemo«, med gradnjo lahko ozemljitev tudi vgradimo v talno ploščo. Pri naknadni ozemljitvi lahko uporabimo železa v betonu, tleh ali zidovih kleti. Če to ni mogoče, je rešitev globinska ozemljitev, ki jo je vedno mogoče narediti, vendar je dražja.

Notranja zaščita obsega ukrepe in naprave za izničenje delovanja strele, pa tudi varovanje napeljav in elektronskih aparatov pred škodo, ki jo povzročata električno in magnetno polje v notranjosti hiše. To je zavarovanje sanitarnih in drugih napeljav v hiši in varovanje aparatov pred visoko napetostjo, kar ni malenkost, saj govorimo o napetosti nekaj 100.000 voltov. Seveda je osnova dobre zaščite popolna usklajenost notranje in zunanje zaščite; če zunanja zaščita ni narejena po pravilih, tudi notranja ne more opraviti svoje naloge.

Srce zaščite pred previsoko napetostjo je tako imenovani vod za izravnavo potencialov. Prek njega so z zunanjo zaščito povezani vsi kovinski deli hiše, kot so cevi centralne kurjave in vodovoda. Na ta način lahko v primeru udara strele premostimo velike napetosti brez škode za 220-voltno omrežje v hiši. V starih hišah, kjer je urejena zgolj zunanja zaščita, je treba naknadno namestiti še vod za izravnavo potencialov in ozemljitev.

Notranja zaščita

Sistem notranje zaščite pred visokimi napetostmi obsega grobo zaščito, srednjo zaščito in fino zaščito. Tehnično gledano gre pri grobi in srednji zaščiti za majhne aparate, ki jih brez večjih stroškov priključijo na glavni ali etažni razdelilnik električnega toka. Dodatno, fino zaščito občutljivih elektronskih aparatov, ki so priključeni na dve ali več neodvisnih omrežij (220 voltov in podatkovna ali antenska mreža), pa dosežemo z zaščito z adapterji pred visoko napetostjo, ki jih namestimo med porabnikom (aparatom) in vtičnico (namestimo jih v normalno vtičnico in nanjo priključimo aparat). Pri tovrstni zaščiti med nevihto aparatov ne izključimo iz električnega omrežja.

Zunanja in notranja zaščita morata biti usklajeni in dobro izvedeni, sicer zaščita ni popolna. Stroški so vsekakor neprimerno nižji kot škoda, ki bi jo povzročila strela. Strokovnjaki zatrjujejo, da sistem zagotavlja 99,9-odstotno zaščito, seveda, če je strokovno izveden in redno vzdrževan.

vir: www.delo.si

 

PREVECTRON 3 delovanje

n

Montaža na Cerkev

 

 

 

Naše podjetje je član združenja.

 

© 2005 – 2018 Rauter