Rauter

Prevectron03 78 121 40

http://www.rauter.si/images/fb.png

Domov
Domov
O podjetju
Zaupanje v strelovod
Strelovod Prevectron 3
Prenapetostna zaita
Klasini strelovod
Otroki kotiek
Partnerji
Pikotki
Aktualno
Strelovod Prevectron 3
Reference
Certifikati
Prenapetostna zaita
Vizitka

   03 7812 140
 Ta e-pota je zaitena, za pregled morate imeti vkljuen Javascript

   ...elite ve informacij?

V treh letih strela v Sloveniji udarila v 8 ljudi. Absolutnega rekorderja zadelo sedemkrat

Verjetnost, da vas oplazi strela, je majhna. Vendar pa v nevihtnem vremenu previdnost vseeno ne bo odve. V Sloveniji je v manj kot treh letih strela zadela osem ljudi, en lovek je umrl.

Strela

(Foto: Thinkstock)

Verjetnost, da vas zadene strela, ni prav visoka. Ameriani so izraunali, da znaša priblino 1 proti 700.000. Vseeno pa to torej ni nemogoe.

Slovenija tudi lei na precej nevihtnem obmoju, zato je preverjanje vremenskih podatkov, preden se odpravite na prosto, priporoljivo.

Kadar se zanejo nad vami zbirati nevihtni oblaki, ko ste na prostem, pa je treba poiskati primerno zavetje. Najvarnejše mesto med nevihto je stavba, opremljena s strelovodi, dobro zatoiše je tudi avto. Med slabimi izbirami prednjaijo drevesa.

Še posebej nevarne so nevihte v gorah, saj se lahko pojavijo popolnoma nepriakovano. Strokovnjaki v tem primeru svetujejo, da zavetje, e je mogoe, poišete v kakšni jami, vsekakor pa se izognite vrhu, ne dotikajte se kovinskih predmetov in vlanih skal. Nevihto pa preivite tako, da poepnete in se objamete okoli nog.

Nevihta

(Foto: Thinkstock)

V zadnjih letih ena smrt zaradi udara strele

Kot pravijo na Upravi za RS zašito in reševanje, so od januarja 2010 pa do danes na številko 112 prejeli 62 klicev, povezanih z udarom strele.

V tem asu je strela udarila v osem ljudi. Veino je poškodovala, en lovek pa je umrl, ko je maja lani strela udarila v druino na polju v bliini Sv. Duha pri Škofji Loki. Moški je umrl, mati in hi pa sta bili poškodovani.

Kot še pravijo na Upravi RS za zašito in reševanje, pregled vseh 62 dogodkov, povezanih z udarom strele in sporoenih na 112, kae, da je šlo veinoma za udare v zgradbe, na drugem mestu pa so udari v infrastrukturne, predvsem elektroenergetske in telekomunikacijske objekte.

Njihova statistika še razkriva, da je bilo najve udarov strele v popoldanskem asu in zveer.

Kako ravnati ob udaru strele v osebo?

Pravilo 30 sekund 30 minut pravi, da je nevihta še na pogojno varni razdalji 10 kilometrov, e med bliskom in gromom mine 30 sekund, pa tudi, da lahko strela udari še 30 minut po zadnjem slišanem gromu.

Najpogostejši posledici udara strele sta zastoj srca in prenehanje dihanja. Ker je smrtnost pri udaru strele med 15 in 20 odstotki, ima poškodovana oseba precej dobre monosti, da ob ustrezni pomoi preivi.

Nemudoma je treba poklicati nujno medicinsko pomo, pomembno pa je tudi poznavanje tehnik oivljanja. loveka, v katerega je udarila strela, se sicer lahko takoj dotaknemo, preveriti je treba dihanje in srni utrip ter po potrebi uporabiti tehnike oivljanja.

Medicinska pomo je nujna, etudi poškodovanec nima vidnih poškodb. Nekatere notranje okvare imajo namre resne posledice, eprav niso takoj vidne, še opozarjajo strokovnjaki.

Strela

(Foto: Thinkstock)

Rekorderja strela zadela sedemkrat

lovek, ki ga je strela zadela najvekrat, je Roy Cleveland Sullivan, ameriški gozdni uvaj. Strela ga je od leta 1942 do 1977 zadela kar sedemkrat, vse udare pa je preivel.

Prvi ga je strela zadela, ko se je aprila 1942 med nevihto skrival v opazovalnem stolpu, ki je bil novogradnja in ni imel strelovoda. Med nevihto je strela stolp zadela šestkrat, Sullivan pa je ob enem od udarov utrpel opekline in poškodbo prsta na nogi.

Julija 1969 ga je strela zadela, ko se je vozil s terenskim vozilom, eprav naj bi bili avtomobili varno zavetje pred strelo. Zaradi udara je bil Sullivan nezavesten, ostal je brez obrvi, trepalnic in veine las.

Hitrost strele znaša priblino 60.000 m/s in lahko dosee do 30.000 °C. Napetost lahko pri streli dosee ve desettiso voltov.

Leta 1970 ga je strela zadela, ko je bil med nevihto na vrtu. Najprej je zadela blinji elektrini drog in se od tam odbila v Sullivana.

Leta 1972 ga je zadelo, ko je bil v uvajnici. Tudi tokrat je ostal brez las. Po etrtem udaru je zael verjeti, da privlai strele. Ko ga je v slubi ujela nevihta, je zato ve mesecev po etrtem udaru zavetje poiskal v avtomobilu in se zvil v klopi.

Leta 1973 ga je spet ujel nevihtni oblak. Sullivan je celo trdil, da mu je oblak sledil. Tudi tokrat ga je zadela strela.

Naslednji je preivel udar udar strele leta 1976, takrat mu strela poškodovala gleenj, še sedmi pa ga je strela udarila leta 1977 med ribolovom.
 
< Nazaj   Naprej >

PREVECTRON 3 delovanje

n

Montaa na Cerkev

 

 

 

Naše podjetje je lan zdruenja.

 

© 2005 – 2018 Rauter